Lotta 25/4 Att ändra förväntningar och vanor

Jag har en flock hundar, nämligen Signe 10 år (Yorkshireterrier), Heddan 10 år (BC) My 5 år (BC) Pippi 3 år (Golden) och Ronja 1 år (Golden). Det är min familj och de jag umgås mest med under dagarna. Vi gör i stort sett allt tillsammans. Jag har ju plockat in en hund i taget och det fina med det är ju att jag får väldigt fin hjälp av flocken när det gäller att få in vanor och förväntningar hos den nya familjemedlemmen. Man skall dock inte glömma att den nya lilla individen bidrar med en massa saker till flocken som kanske inte funnits där innan.

Jag har alltid gått med hundarna lösa från bilen och in i huset när jag kommit hem, likaså när jag kommit till Centret så har jag släppt ut dom och inte funderat så mycket på det. När Pippi kom in i familjen så fungerade det fortfarande men sen när rövarungen Ronja kom så ändrades allt och blev till sist en cirkus varje gång jag släppte ut hundarna från bilen. My skrek rakt ut och sprang som en idiot runt, runt, Heddan var förbannad, Signe gapade och eldade upp sig och när hon gör det så vill hon gärna bita någon (inte för att det märks så mycket eftersom hon inte har så många tänder…), Pippi ville gärna flyga på My som sprang så hon gensköt henne i någon jaktvariant och fick hon någon enstaka gång tag i My så hängde hon fast i sidan, Ronja lekte kroppsligen med det som gick. Mitt i allt detta fanns en hysterisk matte (jag) som försökte få kontroll och naturligtvis gick inte detta. Förväntan hos alla stegrades och det hela utvecklades åt ett håll som jag inte var nöjd med.

Då började jag med projekt ändra förväntan och skapa nya vanor. Varje gång vi nu går från bilen eller till bilen så är alla hundar (utom Signe) kopplade. Skall jag ändra en förväntan på allvar så gäller det att göra det varje gång, varje gång, varje gång. Om jag skulle låta dom springa fritt någon gång ibland så skulle jag vara inne på ett variabelt förstärkningsschema och alla som håller på med hundträning vet att det är det bästa sättet att bygga ett starkt beteende (eftersom det är otroligt förstärkande för hundarna att kuta som idioter)

Min plan är att göra det här minst i ett halvår och sedan se hur det förhoppningsvis har ändrat förväntningarna hos mina hundar.

Titta gärna på vår youtube-kanal där det finns en film hur det ser ut idag när vi går från bilen in på Centret.

https://www.youtube.com/watch?v=9ml1qFJQOCY