Lotta 23/11-2017 Det viktigaste i hundträning


I huvudet på Heddan
Lotta Nilsdotter
 
Äntligen så sätter vi igång ett projekt jag har längtat efter. Vi kallar det för ”I huvudet på Heddan” och här kommer folk med anknytning till Lerkulan att få uttrycka någonting som ligger hen varmt om hjärtat eller finner intressant eller vad det nu kan vara som man vill uttrycka i denna form. Tanken är att det under en period när vi provar detta, ska komma ut på hemsidan varannan vecka. Så nu kör vi!!
För en vecka sedan så fick min border collie Hedvig valpar och det kommer att ligga som grund för mina tankar denna gång. Hedvig är för mig en väldigt bra hund arbetsmässigt, hon har en förmåga till koncentration och hon har en uthållighet som är stor oavsett uppgift. Dessutom är hon miljöstark vilket med tanke på ras är någonting jag uppskattar. Hedvig fick åtta valpar, tre hanar och fem tikar. Det känns som en väldigt jämn kull både vad jag kan se i hur de beter sig och viktmässigt. Jag ska välja en tik att behålla från den här kullen och det är väldigt spännande och det skapar även många tankar i mig. Ska jag göra ett test? Ska jag gå på det som kallas magkänsla och som man kan säga är summan av mina samlade erfarenheter och den ev. kunskap inom ämnet hund jag har, här tänker jag också att det är den erfarenhet jag har som jag kanske inte är medveten om? Kan jag läsa någonstans hur valet ska gå till? Hmm jag tror att jag gör som när jag valde Hedvig ur Tildas kull som jag hade för fyra och ett halvt år sedan, jag går på magkänslan. Hittills så har den (magkänslan) gett mig ett val mellan två tikar, de har arbetsnamnen Arwen och Vittra, två fantastiskt tilltalande små damer trots sin ringa ålder. Nu väntar jag bara på att de ska börja göra någonting annat än att äta och sova. Valpar i den här åldern beter sig som om dom ständigt befinner på en riktigt röjarfest, antingen äter dom som galningar med en total inlevelse både kroppsligt och ljudligt eller så däckar dom fullkomligt och sover ohämmat i klump.
Jag letar efter en ny arbetskamrat som ska skolas in vid sidan av Hedvig och tanken är precis som med Hedvig vallning, besiktningshund, preparatsök samt lydnad.
Jag fick två frågor från en nättidning som jag tycker speglar vad jag tycker är viktigt i hundträning och som kanske ger en bild av vilken typ av hund jag letar efter och hur jag ser på hundträning.
Frågorna jag (och andra) fick var:
Vad är det svåraste med hundträning? 
Vilken insikt är den bästa du har fått och som gett dig mest gällande hundträning?
Det här blev svaren från mig.
 
Vad är det svåraste med hundträning?
En fråga som inte är så enkel att svara på. Jag har funderat och kommit fram till att det måste bli ett personligt svar gällande mig som hundtränare med mina hundar.
Jag tycker att en av de svåraste sakerna är att följa min stegringsplan, oavsett vad jag tränar, och se att vi landat i alla steg. Inte vara för länge på ett steg och heller inte gå vidare innan hunden är klar för nästa steg. Att vara klar innebär för mig både rent tekniska bitar, tex. en liten detalj i en markering eller en del av greppandet av apporten, men det är också den känslomässiga delen, att jag ser att hunden är med på vad vi gör och har för uppgiften vad jag kan tolka, en bra känsla.
 
Varför ser jag det som viktigt då? Jo sitter inte det tekniska så kommer det alltid att vara en belastning för progression. Det blir som att bygga någonting på en dålig grund, till slut, även om jag försökt kompensera bygget längre upp med olika fiffiga tekniker och material så kommer det att falla. Likaså med känslan, är den inte bra så är det lätt att få in frustration i uppgiften och frustration har en tendens att bli större och göra prestationen sämre.
Det här är en del jag tycker är viktigt med hundträning men sen finns ju massor med andra saker jag skulle kunna nörda loss i……
 
Vilken insikt är den bästa du har fått och som gett dig mest gällande hundträning?
Jag har en bakgrund som musiker och det är väldigt många likheter när man ska ta sig an en uppgift oavsett om det är att bli bra på att spela saxofon eller att bli en bra hundtränare i den disciplin man har valt.
Det finns inga genvägar, det är bara att ge sig in i det med full kraft. När du kan dina skalor och tekniken inte är ett hinder, då kan du skapa den musik som finns i dig. När du tränat upp din timing, när du kan inlärningsteorierna, när du slutat fumla med belöningar och du känner ett flow då jäklar börjar det bli riktigt roligt att träna hund
 
Det här kanske ger en klarare bild av vilken hund jag letar efter, kort sagt och mot bakgrund av mina svar till de två frågorna, jag letar efter en nörd precis som jag är, en hund som uppskattar att jobba och som ger sig in i att lösa sina uppgifter med själ och hjärta och tycker om att samarbeta i dessa jobb tillsammans med mig men också kan vara trygg och självständig när det behövs. Jag vill ha en arbetskamrat som gillar att umgås med mig och har humor.
Jag kommer längre fram beskriva hur processen har gått, vem jag valde och vem som valde mig. Sen är tanken att jag skall beskriva vår väg framåt mot uppsatta mål. Hoppas ni vill följa oss på den resan.
 
Lotta