Isabelle 25/4 2023 Loss-träning med Astrid

Sedan Astrid kom hem till mig som 8 veckors valp har hon varit självständig och haft ett stort resursförsvar. Hon har alltid velat behålla sina leksaker och vaktat sina ben.

Jag har sedan hon var ca 10 veckor jobbat mycket med att ge henne en boll, en till boll, och en till boll i en lek för att hon ska få förväntan i att det kommer fler roliga saker från mig. Bollarna har varit av samma typ för att hon inte ska kunna skapa sig en favorit. Sedan försvårade jag övningen och hon var då tvungen att röra sig med bollen mot mig för att få en till. Och till slut komma och lämna bollen i min hand för att få den andra o.s.v. Detta har gjort att hon tyckt att det varit kul att lämna leksaker hos mig. Och samtidigt som jag körde såna här lekar tränade jag in en hand-target för att få en förväntan på att dutta med nosen i min hand.

Jag har även försökt med den populära övningen Dead or alive – men Astrid älskar att kampa och då har hon haft väldigt svårt för att släppa den leksaken hon haft i munnen för att få ta den andra. Jag har även upplevt att hon, när den andra leksaken lockats för att släppa den hon har i munnen, blivit mer intensiv i hållandet av leksaken hon redan har vilket har fungerat som en bridge. Så denna övning har jag pausat och kan ev använda den som en kul och utvecklande övning senare.

Så vad gör jag nu? Jo, jag tänker att jag ska betinga själva loss-signalen med godis, som hon också älskar, för att få en förväntan på att äta. Detta kommer förhoppningsvis leda till att hon ”spottar” ut leksaken för att få godis. Det kommer att kräva hundratals upprepningar för att få en reaktion snarare än ett aktivt val. Jag vill att hon av ren reflex släpper leksaken för att få förväntan på mat, inte väljer bort leksaken.

Vill du följa vår träning? Besök vår YouTube kanal.
https://www.youtube.com/@heddanshundcenter/featured

Isabelle