Tjänstehund

 

Att arbeta tillsammans med sin hund där vi kan göra skillnad är väldigt viktigt för mig. 2015-2020 så utbildade jag och sedan jobbade med Hedvig som besiktningshund. ”Besiktningshundar kan följa spår mycket noggrant. De kan dessutom, med mycket stora krav på säkerhet, söka spår som är upp till 24 timmar gamla i miljöer med störningar i form av levande och eventuellt döda tamdjur.

Besiktningshundar används till exempel då tamdjur gått igenom stängsel och man misstänker att rovdjur kan ha varit orsaken till det. När ett hundekipage kallas till en sådan plats förväntas hunden markera eventuella in- och utspår (till och från hagen) av varg, lodjur eller björn. Spåren ska sedan kunna följas så att hundföraren kan hitta spårstämplar, hår eller spillning.”

Idag jobbar jag med Pippi och Ronja och dom är båda certifierade specialsökshundar.

Pippi är certifierad på markföroreningar där hon används i arbetet för att detektera och lokalisera markföroreningar som TRI (TCE) och Tetra (PCE).Hundarna är utbildade för att söka i alla möjliga olika miljöer, både inomhus och utomhus, de är vana att söka i allt från vanliga bostadshus till industrier och verkstadsmiljöer.

Både Pippi och Ronja är certifierade på narkotika (de vanligaste formerna av narkotika), certifieringen sker en gång om året i Holland på riktig narkotika. Hundarna är tränade att söka bagage och paket, inomhuslokaler med och utan möbler, fordon och utomhusytor.

Det här är en del av mitt arbete som jag brinner för, det är roligt och det gör skillnad.

Vill du läsa mer om Heddans tjänstehundar så tryck på knappen