Lotta jan 2019 Årskrönika för 2018


Ett år, 365 dagar, 12 månader, 52 veckor. Tiden är ett märkligt begrepp, en platsliggning på två minuter under en tävling kan verkligen kännas som en evighet, samtidigt kan ett samtal med en god vän eller ett träningspass där allt stämmer kännas som det gått några fjuttiga stunder när det i själva verket passerat flera timmar. Så nu skall jag försöka sammanfatta vad som hänt på Lerkulans Hundcenter under dessa 525,600 minuter eller 31,536,000 sekunder som bildat 2018, timmar som ibland känts försvinnande korta och minutrar som aldrig velat ta slut.  
 Lerkulans Hundcenter definieras ju av de människor som antingen jobbar här på olika sätt eller de som går kurser, yrkesutbildningar, går på en föreläsning, rehabar sin hund, eller sig själv, tränar i hallen, handlar i affären, klipper sin hund eller kanske bara kommer in för en pratstund.
Vi har under året haft många kurser i vårt ordinarie kursutbud allt från valpkurser till tävlingslydnad, mentalträning för tävling, nosarbetskurser mm. Dessa kurser har Isabelle och jag haft och vi vänder oss till hundägare i regionen eftersom dessa kurser går kvällstid en gång per vecka eller varannan vecka.
Isabelle och jag har väldigt samstämmig syn vad det gäller hundträning och det är enligt mig viktigt när man lägger upp ett kursutbud. Det finns naturligtvis olikheter i våra kurser men grundsynen vad det gäller hundträning är densamma.

När jag väljer ut de som kommer för att hålla föreläsningar eller externa instruktörer så väljer jag bara de som jag tycker har en hög kvalite och som har träningsmetoder jag sympatiserar med.
2018 har varit året när yrkesutbildningarna blivit de jag önskat och jobbat mot. Jag är glad och stolt över spårinstruktören, tävlingslydnadsinstruktören, hundfrisören  och nu har vi precis kommit ut med specialsöksinstruktören vilket känns väldigt inspirerande. Jag vill att när man har gått en instruktörsutbildning hos oss skall man ha goda teoretiska kunskaper inom området, kunna hantera inlärning hos hund (och då bara inte sin egen) vara en god hundförare i den disciplin man utbildar sig i, samt kunna hantera människan, hundägaren på ett empatiskt och pedagogiskt sätt.

Lerkulan har valt att sponsra Maria Alexandersson och det är någonting vi är väldigt stolta över. Maria håller sig i den absoluta toppen i agilityvärlden med sina fantastiska border collies (fyra fina grabbar ) Maria har sedan vi startat haft tävlingskurser hos oss varje termin och de är galet uppskattade. Maria sköter en stor del av sin vinterträning i hallen och eftersom den är med agilitymått mätt ganska liten så blir det mycket teknikträning.

Vi är också väldigt glada att SWDI har valt att lägga mycket av sina kurser i Sverige hos oss. Även dom (Jessica, Tobias och Jens) tränar sina egna hundar i vår hall. SWDI har främst kurser/utbildningar i spår och specialsök och där skulle jag säga att de är världsledande. När dom kommer så är det mestadels internationella läger för yrkesverksamma hundförare inom militär eller polis. Dom är många, dom syns i hela Skinnskatteberg och det är väldigt roligt och mycket inspirerande!

I juli fick Lerkulans Hundcenter en ny liten medlem, Vincent föddes och det är naturligtvis hur roligt som helst. Han är Isabelles son.  Vincent är med oss på promenader, träningar, planeringsmöten, när vi klipper hundar mm och jag har alldeles själv utnämnt mig till Vincents ”plastmormor”. 
På fyra ben har ju My kommit in i vår flock och det har hon gjort med fart och kläm!
 
Under året som gått har även Isabelle och jag utvecklat våra kunskaper. Jag har blivit klar och certifierad livscoach efter en nästan tvåårig utbildning på House of Coaching, en bra och otroligt inspirerande utbildning. Detta har lett till att jag startade Lerkulans Coachcenter. Coachningen är kraftfull och det är ett ämne som går att utveckla hur mycket som helst. Jag har livscoachningar när man kanske behöver hjälp att med sortera och prioritera när livspusslet inte går ihop. En del i coachningen som jag tycker mycket om är mental träning inför tävling och där har jag både individuella coachningar och i grupp. Under det kommande året vill jag lägga ner mycket tid på den här biten av min verksamhet.  Jag har gått en valpkurs med My för Maria Brandel och som alltid är Maria superbra och jag har tagit med mig mycket och den kursen kommer att fortsätta även om valparna inte är valpar längre
Jag går och utbildar mig till hundfrisör för Isabelle och det är väldigt roligt, svårt och utmanande på många sätt. I slutet av 2019 skall jag vara klar hundfrisör.

Isabelle har gått spårinstruktören och tävlingslydnadsinstruktören och har några kompletteringsuppgifter kvar innan hon är helt klar. Isabelle skall även gå specialsöksinstruktören.
Vi letar hela tiden efter saker som utvecklar oss i vårt hantverk och ger inspiration och kunskap.
 
Planerna är många och jag ser framtiden an med tillförsikt och med ett härligt ”pirr i magen”. Vi kommer att utveckla Centret på många håll och en del saker är fortfarande på tankestadiet och så måste det vara i en sån här verksamhet. Det står aldrig still och jag försöker alltid hitta nya vägar och se vart utvecklingen leder oss. Isabelle är min ständiga ”sidekick” och hon är en i alla hänseenden fantastisk arbetskamrat och vän!  
Vi har planer med fler yrkesutbildningar och jag vill ha fler workshops med inspirerande människor inom hundvärlden. Nu till våren så kommer Jens Frank med en workshop i markeringsträning, Eva Marie Wergård med en föreläsningsdag i mental träning, tävlingskurs i specialsök och NoseWork med Jessica Åberg, En föreläsning med Tobias Gustavsson ”Från valp till arbetande hund" och en helg med Tobias ”Den viktiga leken och Vem är hunden". Jag gnuggar mina händer av glädje och ser fram mot ett spännande år med många nya och härliga insikter!!

Lotta