Lotta 10/5 2023 Inkallning

Några av de vanligaste och svåraste sakerna för oss hundägare är hundmöten, koppelgående och inkallning. Det finns många olika träningstips på hur man skall göra för att få hunden att gå bättre i kopplet, inte bete sig illa vid hundmöten och komma när man ropar. En del tips fungerar och många inte. Det här blogginlägget kommer att handla om inkallning och hur vi tänker när vi tränar våra hundar.

Eftersom jag vill kunna ha mina hundar lösa och att dom skall komma när jag kallar på dom så är det någonting jag lägger ner mycket, mycket träning på, från det att valpen kommer hem till oss och tiden framåt. Precis som i Astrids lossträning så vill jag att inlärningen skall ha så många upprepningar att det i bästa fall blir en betingning. Hunden skall i slutänden inte göra ett val utan när hunden hör sin inkallningssignal så skall den bara göra, dvs komma.

Jag börjar med att ge inkallningssignalen en stor betydelse utan att hunden behöver prestera någonting. Här gäller det att ta reda på vad hunden verkligen tycker om, för en del är mat det bästa och då gäller det att ha det godiset, maten som hunden verkligen krigar för. För andra hundar är istället leksaker det bästa, en rolig boll, kamp med ägaren eller jaktlek av olika slag mm. Den här delen är viktig för kan vi inte ge inkallningssignalen en väldigt positiv upplevelse så kommer vi inte att få ett bra resultat. När vi kommit på vad hunden uppskattar så där riktigt riktigt mycket så sätter vi igång träningen med att ge inkallningssignalen betydelse.

När inkallningssignalen fått sin betydelse så skall jag sätta in den i sitt sammanhang och här börjar vi med att tillrättalägga miljön. Det får inte vara svårare än att vi tror att hunden klarar det. Det skall göras i olika miljöer med en stegring på svårigheterna och här handlar det så klart om hur slutmålet ser ut, vad vi vill att hunden skall klara.

Om vi har en hund med mycket intresse av olika saker i miljön, joggare, bilar, vilt, ljud mm så är det viktigt att ha hunden kopplad eller i lina innan vi vet att inkallningen fungerar. Annars kommer vi att ständigt backa tillbaka i träningen och en hund får inte ut och jaga på egen tass!!

Att träna för att få en bra inkallning tar tid men det är en av de roligaste träningar jag vet. Det ger en enklare vardag och ger en bättre relation mellan dig och din hund.

Besök gärna vår youtube kanal och titta på en inkallningsfilm från dagens förmiddagspromenad https://youtu.be/zgZarYCnZKU

Lotta