Linda 12/12 -2017 Måsten och Inten
”MÅSTEN” och ”INTEN”
Har funderat en del kring det här med vad vi hundägare får höra att våra hundar MÅSTE kunna/göra vissa saker och absolut INTE får göra andra saker.
Det är otroligt vad många åsikter det finns om vad MINA hundar MÅSTE kunna och INTE ska göra.
Men det är just det- det är MINA hundar och det är vi som ha ett liv tillsammans och inte alla dessa med åsikter…
Som hundägare har du (anser jag) ansvaret för att din hund mår bra i knopp & kropp- det betyder dock inte att du måste lyssna på alla som talar om vad som är MÅSTEN och INTEN i DITT liv tillsammans med DIN hund.
Hunden och du ska må bra och självklart ska du jobba för att hunden ska fungera i samhället du lever i och att den inte ska vara en fara för dig och andra.
När jag var ”ny” på det här med hund och hörde ”din hund MÅSTE…” eller ”din hund ska INTE…” – så tänkte jag att ”jaha- då är det så” och ställde mig sällan frågan varför.
Allt som oftast går vissa MÅSTEN och INTEN dessutom emot varandra.
Nu för tiden tänker jag istället ”varför då…motivera i så fall ditt MÅSTE eller INTE, så att det blir ett MÅSTE eller INTE för mig…”
Ditt MÅSTE och/eller INTE behöver faktiskt inte vara mitt MÅSTE och INTE.
Man kan tex få höra;
Hunden MÅSTE få sova i sängen, vara i soffan och alla rum, hunden får INTE sova i sängen och vara i soffan, hunden MÅSTE gå på vänster sida, hunden MÅSTE kunna umgås med alla hundar och människor, hunden får INTE morra, du MÅSTE tävla med din hund, hunden får INTE tigga vid matbordet, vallhunden MÅSTE få valla, jakthunden MÅSTE få jaga osv osv
Ja, din hund är ett flockdjur och har ett mer eller mindre behov att närhet- men en del är fullt nöjda med att ligga vid/på dina fötter och/eller att du är nere på golvet med den då och då.
Så du behöver inte skämmas över att din hund inte får sova i sängen, vara med i alla rum osv.
Du kanske har en för smal säng, det kanske blir för varm osv
Ni har kanske som jag någon i familjen som är allergisk?
För vår del är det så att vi, när vi äter t ex julmiddag sitter i ”finrummet” och där får aldrig hundarna vara och det är de tränade i sedan valpben.
Det är helt ok (och rätt mysigt tycker jag då) att ha vovven i sängen och det är inget som gör att den ”tar över”.
Det här med vänster sida kommer från tiden då hundförare i det militära hade geväret hängande på höger sida och var det mest praktiskt att ha hunden på vänster sida.
Har du tänkt tävla t ex tävlingslydnad, så MÅSTE hunden gå på vänster sida (i alla fall om du vill ha några poäng ;-) men annars så är det helt upp till dig vad som passar.
Ska du tävla t ex rallylydnad, så MÅSTE hunden lära sig att gå både på vänster och höger sida- om du vill upp i de högre klasserna.
Fundera på vad som funkar bäst för dig- kanske ser du dåligt på vänster öga och då är det kanske mest praktiskt för dig att ha den på höger sida.
Jag tycker att en fördel med att hunden går på vänster sida, är att det hamnar bort från trafiken när du går längst vägen.
Du går INTE runt och skakar hand eller kramar alla människor du möter, så varför ska en hund behöva göra det med alla hundar & människor som den möter.
Men precis som det är inte är så bra om vi människor skulle skälla ut, slå eller skrämma andra människor- så är det inte bra om hundar gör det.
Det är så klart bra att hunden kan se och passera andra hundar och människor utan att bli upprörd och på en del hundar behöver detta tränas.
Det betyder inte att vem som helst ska få lyfta upp, klappa, krama osv
Du har ansvaret för att din hund inte ska utsättas för något den uttryckligen talar om att den inte vill (om det inte handlar om liv och död förstås).
Jag har t ex vid ett flertal tillfällen fått stoppa en av mina bröder, som tycker ”att det är ju en sällskapshund- så den ska ju klara detta”, från att lyfta upp henne.
Vi måste visa respekt för hunden och i många fall när en hund morrar så är det för att den inte är helt bekväm i situationen- så jag ser morrningen som något bra.
Den ger mig en chans att ändra på situationen och möta hunden i det den försöker kommunicera.
Hundar kan ju inte prata människospråk.
Tycker du & din hund om och tävla- så ut och tävla. Det kan ju vara jätteroligt!
Men alla hundar & människor tycker inte om att tävla- det betyder inte att de hundarna & människorna inte kan någonting.
Jag har länge älskat att träna hund- men hatat detta med tävling.
Jag tillhör de där som inte känt något större behov och som vid minsta tanke på tävling börjat må fysiskt illa och kallsvettats av nervositet ja, till och med spytt.
Jag har också låtit mig påverkas väldigt mycket av vad andra ska tycka och tänka.
Samtidigt att jag många kompisar som älskar att tävla.
Det senaste 1-2 åren har jag utmanat mig själv och gett mig ut på tävlingsbanan och då för min egen skull, utan att bry mig om vad andra ska tycka och tänka.
Målet jag satte vid min första tävling var helt enkelt att jag skulle våga genomföra det hela- resultatmässigt var det inget att skryta med (jag hade två starter med respektive hund och fick ett godkänt resultat)- men jag gjorde det.
Jag tog mig igenom tävlingarna utan att spy, jag var bra med hundarna och jag kände efteråt att det här kan jag tänka mig att göra igen.
Det gör mig för det mesta inget att mina hundar tigger vid bordet och om det blir jobbigt kan jag få dem att ligga ner vid/under bordet eller gå ifrån, men jag har full förståelse för dem som inte vill ha dem där.
Självklart (för mig) är det bra för hunden om den har möjlighet att få göra det den är framtagen till- men det är inte alltid det är möjligt eller passar den hunden eller ägaren.
Hunden kan må fullt lika bra bara den får jobba- om det så är med spårning, agility, lydnad eller liknande.
Summa sumarum
Lev efter dina egna MÅSTEN och INTEN inte andras och se till att du har en motivering för dig själv varför dessa är MÅSTEN och INTEN för just dig och din hund.
Respektera att andra har andra MÅSTEN och INTEN och anpassa dig eller har inte din hund med dig när du t ex är hemma hos någon annan.
Var öppen för motiveringar av MÅSTEN och INTEN och fundera på om dessa motiveringar kan få det till MÅSTEN och INTEN för dig.